Пациентите с Ковид-19 да следят нивото кислород в кръвта

Лекаря съветва лечението на заразените с вируса да е като при обикновен грип

07.10.2020 | 16:31 Редактор: Искра Ангелова
Пациентите с Ковид-19 да следят нивото кислород в кръвта

Пациентите с Ковид-19 трябва да следят нивото на насищане на кръвта с кислород дори при липса на тежки симптоми, за да не пропуснат най-важният признак за тежко развитие на заболяването, каза за РИА Новости ръководителят на терапевтичното отделение на израелската болница "Шамир Асаф А Рофе", инфекционистът Галина Голцман.

Според нея е много важно да не се допуска развитието на хипоксия, която понякога започва асимптоматично. За целта Голцман съветва да закупите пулсов оксиметър – специално устройство, което измерва насищането на кръвта с кислород.

“В медицината е известна т. нар. “щастлива хипоксия” – когато пациентът може да не забележи ниско насищане на кръвта с кислород и дори да се чувства добре. Ако насищането падне под 94, дори при нормално здравословно състояние, трябва веднага да постъпите в болница”, каза Голцман, цитиран от БГНЕС.

В случай на леки симптоми, лекарят съветва лечението на заразените с вируса да е като при обикновен грип – почивка, прием на топли напитки и, ако е необходимо, антипиретик на основата на парацетамол. В същото време лекарят препоръчва да се направи тест за коронавирус възможно най-скоро след поява на първите симптоми на ARVI – кашлица, висока температура, загуба на обоняние.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК