Представите на ООН срещат изключителни трудности в сирийския град Хомс

Те не успяха да евакуират никого от блокираните квартали, нито да доставят храна

12.02.2014 | 18:07
Представите на ООН срещат изключителни трудности в сирийския град Хомс

Представите на ООН не са успели да евакуират никого от блокираните квартали на сирийския град Хомс, нито да доставят храна на хората.

Повече от 1000 цивилни са успели да напуснат спорните райони, които от 20 месеца са обсадени от правителствени части, но останалото население там продължава да гладува.

Сключеното тридневно примирие бе удължено до шест дни, в които от Червения полумесец можеха да проведат операциите си. Въпреки това все още има стотици цивилни граждани в обсадените райони, а евакуирането им е изключително затруднено заради непрекъснатите престрелки.Самото забавяне се дължи на технически причини - срещите между сирийските власти в града и представителите на ООН отнеха повече време от очакваното.

На 11 февруари стана ясно, че сирийското правителство е позволило на 111 мъже да напуснат Хомс. Това се случи след като те бяха разпитани и беше потвърдено, че нямат връзки с бунтовниците.

На fона кризата в страна преговорите между правителството и опозицията в рамките на мирната конференция “Женева-2” продължават да буксуват.

Сирийският министър на национално помирение Али Хайдар предупреди, че разговорите са на ръба на провала и смята, че изходът от ситуацията няма да бъде намерен в Женева, а единствено в Сирия.

Русия пък обяви, че ще наложи вето на резолюцията на ООН за хуманитарен достъп до Сирия.