Великобритания е вторият най-голям износител на оръжие в света

Обединеното кралство изпревари Русия и Франция, първото място е за САЩ

07.10.2020 | 08:40 Редактор: Ралица Братанова
Великобритания е вторият най-голям износител на оръжие в света

Обединеното кралство е най-големият износител на оръжие в света след Съединените щати за последното десетилетие, показват официални правителствени данни. 

С получените поръчки за доставки на стойност 11 милиарда паунда през 2019 година Великобритания е изпреварила Русия и Франция. От 2010 година насам британците имат договори на стойност около 100 милиарда паунда, които включват продажба на изтребители "Тайфун“ на Саудитска Арабия и ракети на Катар. 

Правителството твърди, че оръжейните продажби са за добри каузи, че разкриват хиляди работни места за висококвалифицирани кадри и поддържат необходимия капацитет за гарантиране на сигурността на страната, но критиците заявиха, че министрите могат само да се срамуват от данните, пише БНР.

От "Кампания срещу търговията с оръжия" казаха, че Великобритания въоръжава и подкрепя репресивни режими по целия свят. Съединените щати са лидер на световния оръжеен пазар с 47% от доставките. Великобритания е втора със 16-процентов дял, следвана от Русия с 11 на сто и Франция с 10 процента.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК