Русия да окаже натиск върху режима на Башар Асад, поиска Обама

Президентите на САЩ и Франция обсъдиха темата за Иран по време на срещата си

12.02.2014 | 13:26
Русия да окаже натиск върху режима на Башар Асад, поиска Обама

Американският президент Барак Обама призова Русия да окаже натиск на режима на Башар Асад да изпълни ангажиментите си към ООН по отношение на хуманитарната помощ. Държавният глава на САЩ не изключи и възможност за военна намеса в Сирия, ако режимът не положи усилия за прекратяване на насилието в страната.

Според Обама едва ли има военно решение на конфликта в Сирия, но ситуацията в страната остава нестабилна, ето защо Съединените щати разглеждат всички начини за намиране на решение по този въпрос. 

Американският президент заяви, че след скандалите с шпионажа от страна на американските служби доверието между Франция и Америка е възстановено, защото европейските партньори на Вашингтон са наясно с особеностите на мерките, вземани в борбата с тероризма.

Барак Обама обеща да въведе рестрикции в работата на Агенцията за национална сигурност, така че да се предотврати подслушването на цивилни граждани в Европа.

По време на визитата на френския президент Франсоа Оланд в САЩ държавните глави обсъдиха и темата за Иран. Обама отправи предупреждение към компаниите, които се насочват към иранския пазар, да не бързат с установяването на бизнес контакти със страната.

В рамките на специалната гала вечеря в Белия дом президентите на САЩ и Франция вдигнаха тост в чест на бъдещите двустранни отношения между страните.