Северна и Южна Корея планират преговори

Предполага се, че тема на разговорите ще бъдат срещите между семейства, разделени от Корейската война

12.02.2014 | 10:42
Северна и Южна Корея планират преговори

Северна и Южна Корея ще проведат преговори на високо равнище, съобщи южнокорейското Министерство на националното обединение.

Срещата ще бъде проведена на граничния пункт Панминчжон, който се намира в демилитаризираната зона между двете държави. Събитието се случва на фона на общото намаляване на напрежението между страните през последните няколко седмици.

По думите на представител на Министерството на националното обединение поканата е отправена от севернокорейското ръководство, което желае да бъде обсъдено общото състояние на отношенията.

Дневният ред на преговорите не е съобщен официално, но се очаква, че в него ще бъде включен въпросът за гарантирането на безпроблемно провеждане на бъдещи среща между семейства, които са били разделени от Корейската война в периода 1950-1953 г.

Освен това ще бъде обсъдена и възможността за редовно организиране на подобни срещи. Следващото такова събиране на разделени от войната родственици ще се състои в севернокорейския град Кимгансан между 20-и и 25-и февруари.