Най-доброто летище в света спря два от терминалите си заради липса на полети

Международната асоциация за въздушен транспорт понижи очакванията си за пътуванията през 2020 г.

05.10.2020 | 22:32 Редактор: Юлия Христова
Най-доброто летище в света спря два от терминалите си заради липса на полети

Сингапурското летище Changi предупреди за предстоящ “плашещ период”, тъй като влиянието на коронавирусната пандемия не показва признаци на отслабване, съобщава BBC. 

Азиатският транзитен хъб спечели водеща позиция за най-добро летище в света за осма поредна година в класацията на базираната във Великобритания Skytrax. 

Летището преустанови операциите на два от терминалите си, тъй като полетите намаляха до най-ниските нива в историята. Също така Changi отложи строенето на петия си терминал за поне две години. 

“Битката с коронавируса едва сега започва”, заявиха представители на Changi Airport Group в годишния си доклад. “Бъдещето изглежда плашещо, тъй като ситуацията не показва признаци на облекчаване”, добавят те. 

Годишните резултати на компанията покриват периода до края на март 2020 г. Те не включват голяма част от големия спад на пътниците след удара на пандемията през януари. Сингапур забрани влизането и транзитното преминаване на краткосрочни посетители на 23 март. 

Влиянието на пандемията през тези месеци все пак е било голямо, като е изтрило по-ранните ръстове за летището, натрупани през голямата част от 2019 г. Печалбата на оператора се свива с 36% до 319 милиона долара. 

Миналата година Changi Airport отвори Jewel - търговски и развлекателен център, който включва магазини и атракции като тропическа гора, лабиринт от жив плет и най-високия закрит водопад в света.

Този нов комплекс помогна на Changi да преодолее спада на посетителите, увеличавайки приходите с 2,6% до 3,1 милиарда сингапурски долара. 

“Jewel е нова икона за Сингапур и предефинира това, което преди се смяташе за летище”, посочват от Changi.

Групата обаче все още чертае мрачни перспективи за международния си хъб за пътувания, като посочва, че възстановяването “до голяма степен зависи от това как страните по света ще управляват граничния контрол, ще облекчат изискванията за пътувания и ще създадат надеждни медицински лечения за вируса”. 

Миналата седмица американските авиокомпании започнаха да освобождават хиляди служители, след като усилията за договаряне на допълнителна икономическа подкрепа в Конгреса изпаднаха в задънена улица, пише bloombergtv.bg. 

Този месец Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) понижи очакванията си за пътуванията през 2020 г. след “мрачния край на летния сезон на пътуванията”. 

IATA изчислява, че е необходимо време поне до 2024 г., преди пътуванията да се завърнат на предпандемичните нива. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК