Историческо: Транссексуален стана вицепремиер на Белгия

Петра де Сутер е професор по гинекология, специализирала в университета в Гент

04.10.2020 | 09:00 Редактор: Георги Камарашев
Историческо: Транссексуален стана вицепремиер на Белгия

След близо две години без напълно сформирано правителство, Белгия има нова управляваща коалиция - а новият ѝ вицепремиер сега е най-възрастният транссексуален политик в Европа, предаде CNN.

Петра де Сутер от фламандската Зелена партия беше обявена за един от вицепремиерите на страната, се казва в изявление на Европейските зелени в четвъртък.

Де Сутер, която е член на Европейския парламент от юли 2019 г., беше назначена на поста заедно с други шестима политици, предаде агенция Ройтерс.

Белгия не е имала пълноценно правителство от декември 2018 г., когато коалицията, сформирана от четири партии, се срина.

Между федералните избори през 2019 г. и март тази година тя се управлява от служебна администрация, водена от първата жена министър-председател на страната Софи Уилмс, която в момента е първата жена външен министър на страната.

Де Сутер е професор по гинекология, специализирала в университета в Гент. Тя е гласен защитник на трансправата и репродуктивните права и говори открито за собствения си опит като трансжена.

"Бях на 40, когато реших да стана напълно жената, каквато винаги съм била и поради това решение загубих колеги, хора, които познавах и дори приятели", каза тя в интервю, публикувано на нейния уебсайт.

Де Сутер приветства назначението си в Twitter, като написа: "Невероятно благодарна съм за доверието, което получих от моята партия. Снощи, заедно с още 1000 членове, дадох зелена светлина за новото правителство."

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
Az
преди 3 години
Изключително интелигентна, ерудирана, с визия за вътрешния пазар. България може само да си мечтае за такъв политик, също и един от най-добрите лекари в нейната област. Всичко друго няма значение. А коментарите тук нямат нищо общо с нейните професионални качества. Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
На къде върви този свят... Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Не знам защо толкова тръбят че е трансексуален като за тях това е съвсем нормално...и какво общо има това с професионализмана човек...?! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Или те или датчаните имаха партия, която иса а узакони кръвосмешението...До 1: това е бивш мъж, който вече е жена, благодарения на хирургия и хормонални лечения. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Какво е това трансексуална? Лесбийка ли, що ли? Сигнализирай за неуместен коментар