Гърция и Турция създават механизъм за избягване на конфликти

Напрежението нарасна, след като турски кораби започнаха енергийни проучвания

02.10.2020 | 10:42 Редактор: Ралица Братанова
Гърция и Турция създават механизъм за избягване на конфликти

Гърция и Турция постигнаха съгласие за въвеждане на мерки, насочени към намаляване на риска от спонтанен военен инцидент в Източното Средиземноморие, където двете страни членки на НАТО продължават да претендират за границите на териториалните им води, предава Bloomberg.

Споразумението беше постигнато, докато лидерите на Европейския съюз заседаваха в Брюксел по въпроси, свързани с турските действия и газови проучвания в оспорвания регион. 

Спорът поражда на няколко пъти загриженост относно потенциална военна конфронтация между Турция и Гърция, които заемат ключови позиции на югоизточния фланг на НАТО, пише BloombergTV.bg.

Двете страни се договориха за механизъм, създаден в седалището на НАТО в белгийската столица, който включва линия на контакт, целяща избягване на морски или въздушни конфликти, гласи изявление на уебсайта на НАТО.

"Този механизъм за безопасност може да спомогне за създаване пространство за дипломатически усилия за решаване на спора и ние сме готови да доразвием и надградим механизма, ако това се наложи", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Напрежението между регионалните съперници нарасна това лято, след като турски кораби започнаха енергийни проучвания и военноморски учения във води, върху които и двете държави отстояват изключителни икономически права. Турция също започна и проучвания за природен газ край разделения остров Кипър.

Снимка: Архив, БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Добре че са се разбрали Сигнализирай за неуместен коментар