Кого ще подкрепи Меркел за поста председател на ЕК?

Според Financial Times това няма да е Мартин Шулц

04.02.2014 | 12:09
Кого ще подкрепи Меркел за поста председател на ЕК?

Изборите за Европейски парламент са планирани за месец май, но авторитетните издания не спират да предполагат кой може да е новият председател на Европейската комисия.

Financial Times разкри, че очаква Ангела Меркел да предложи за поста бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Според някои медии това е изненадващ обрат в позицията на Меркел, тъй като преди се смяташе, че тя е по-склонна да подкрепи сънародника си Мартин Шулц. Издания като „Шпигел“ твърдяха, че за Берлин е изключително важно германец да седне на най-високия пост в Брюксел, ето защо предлагането на Шулц звучеше като логична стъпка.

Според Financial Times лично Меркел обаче се е обадила на Юнкер, за да му заяви своята подкрепа. Последният е дългогодишен председател на Еврогрупата и е част от съвета на финансовите министри от ЕС. Още през януари той заяви, че е готов да стане водещият кандидат на деницата в Европа.

Въпреки редицата предположения, официалният избор ще стане ясен на конференцията на Европейската народна партия, която ще се проведе на 6-и март в Дъблин.

Анализаторите смятат, че, ако на изборите за Европейски парламент социалистите се представят по-добре, Лондон ще издигне кандидатурата на ирландския премиер Енда Кени, която да е алтернатива на Юнкер.

Съществува възможност бившият люксембургски премиер, който е смятан за един от най-ярките европейци, да наследи председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.