Украинската опозиция показа в Мюнхен снимки на пребити от полицията демонстранти

Според външният министър в оставка Леонид Кожара част от тях били крайнодесни екстремисти.

02.02.2014 | 10:53
Украинската опозиция показа в Мюнхен снимки на пребити от полицията демонстранти

Украинският опозиционен лидер Виталий Кличко и външният министър в оставка Леонид Кожара се сблъскаха лице в лице на Конференцията по сигурността в Мюнхен. В рамките на обща дискусия опозицията показа на властите много снимки на демонстранти, пребити от полицията. Кожара пък отговори, че не малко от тях са крайно десни екстремисти. Той добави, че ако страната е била подписала споразумението за асоцииране с Европейския съюз, украинската икономика е щяла да се срине.

„Украинските граждани показаха и доказаха, че могат да защитават мечтата си за евроинтеграция, въпреки репресивните мерки на властите и силите за сигурност”, обяви Кличко. Той заяви, че опозицията се чувства все по-сигурна, получавайки голяма подкрепа от Запада.

По-рано председателят на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че бъдещето на Украйна принадлежи на ЕС, а държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че Вашингтон винаги ще подкрепя борбата на украинския народ за демокрация.
„Вярвам напълно, че военните и полицията не трябва да употребяват сила срещу собствения си народ. По никаква причина те не трябва да бъдат въвлечени в този конфликт. Ако президентът иска подобно нещо да се случи, той поема голяма тежест на раменете си. Той има политическите инструменти да сложи край на насилието. Друг е въпросът дали иска да го направи или не,” заяви Кличко.

Леонид Кожара също влезе в дискусията с остър тон. - „Стоите ли рамо до рамо с групи екстремисти, които издигат неонацистки емблеми, хвърлят камъни и коктейли Молотов по полицията,“ попитай той опозицията.
Кожара посочи още, че в страната живеят около 8 млн. етнически руснаци.

„Мислите ли, че те са щастливи, когато европейските политици поставят ултимативния въпрос за откъсването на Украйна от руското влияние”, посочи външният министър в оставка.