Ултрадясната "Златна зора" ще участва в изборите през май

Партията е решила това въпреки мерките срещу нея в Гърция

02.02.2014 | 09:21
Ултрадясната

Гръцката ултрадясна партия "Златна зора" ще намери начин да участва през май в евроизборите въпреки репресиите срещу нея, заяви депутатът Илиас Касидиарис, най-известната фигура във формацията, откакто лидерът й бе арестуван, предаде Ройтерс.

Лидерът на "Златна зора" и петима нейни депутати са в ареста заради разследване дали организацията е престъпна, но въпреки това тя остава третата по популярност партия в Гърция, пише БТА.

"Ще участваме в изборите по един или друг начин", обяви Касидиарис пред около 3000 привърженици на "Златна зора" в Атина, събрали се да отбележат годишнината от гръцко-турския спор за необитаем егейски остров, довел през 1996 г. двете страни до ръба на войната.

Социологическо проучване от миналата седмица показа, че партията, чиято емблема прилича на свастика и която се обявява за прочистване на Гърция от "смрадливите" имигранти, ще получи между 8,9 и 10,3 процента от гласовете, ако изборите бяха сега.

Касидиарис, който смята също да се кандидатира за кмет на столицата, обяви, че нова партия под името "Национална зора" може да замени "Златна зора", ако й бъде попречено да участва в евроизборите. "Гръцките националисти, които не са замесени в престъпни организации, които нямат престъпни досиета, създадоха нова патриотична партия, "Национална зора"", заяви депутатът. "Хвърлят ни по затворите и какво става? Губим ли кураж? Не. По-силни сме и по-влиятелни и много скоро ще бъдем на власт", обърна се той към симпатизантите.

Облечени в черно, привържениците на "Златна зора" развяваха гръцкия флаг и скандираха "предатели" по адрес на правителството. Някои раздаваха листовки, рекламиращи новата формация "Национална зора".