ООН отправи призив към Украйна за провеждането на независими разследвания

Призивът дойде след като демонстрантът Дмитрий Булатов разкри, че е измъчван от похитителите си

31.01.2014 | 17:24
ООН отправи призив към Украйна за провеждането на независими разследвания

ООН призова властите в Украйна за независими разследвания и падане на ограниченията за свободата на словото в страната.

Призивът дойде часове след като стана ясно, че демонстрантът Дмитрий Булатов, който повече от седмица беше в неизвестност, разкри, че през това време е бил измъчван от похитителите си.

Говорител на дирекцията на ООН, занимаваща се с права на човека, заяви в Женева, че организацията настоява за задълбочени и обективни разследвания на всички сигнали за отвличане и измъчване на демонстранти.

Булатов беше открит вчера беше открит от полицията, а в момента се намира в болница, където бе приет по спешност. Мъжът е получил тежки наранявания по главата. Той твърди, че похитителите му са руснаци. Полицията вече работи по случая.

Разследване на правозащитната организация Human Rights Watch, направено между 19-и и 22-ри януари, разкрива 13 случая на насилие над журналисти и лекари. Украинските неправителствени организации пък са регистрирали над 60 подобни случая.

Междувременно военнослужещи от украинската армия се обърнаха към украинския президент Виктор Янукович, посочвайки, че е време да предприеме спешни мерки за стабилизирането на страната.

Радикалната група протестиращи, наречена Десен сектор, поиска освобождаването на всички задържани протестиращи. Тя отправи заплаха, че ако това не се случи, ще бъде принудена да ги освободи със сила.

Подробности вижте във видеото!