Оланд: ЕС трябва да помогне на Украйна да възстанови икономиката си

Френският президент призова за възобновяване на диалога между опозицията и управляващите

31.01.2014 | 10:50
Оланд: ЕС трябва да помогне на Украйна да възстанови икономиката си

Американският държавен секретар Джон Кери изрази подкрепата си за евроинтеграцията на Украйна. В телефонен разговор с лидерите на украинската опозиция той призова за мирно решение на кризата в страната.

Кери приветства оставката на правителството и заяви, че демокрацията трябва да се защитава само с мирни средства.
След срещата си в Париж с полския премиер Доналд Туск френският държавен глава Франсоа Оланд нарече ситуацията в Украйна тежка и призова за най-голяма бдителност. Според него властите трябва да сложат край на репресиите, защото демонстрантите са мирни.

Оланд призова за възобновяване на диалога между управляващите и опозицията, както и да се работи повече за успокояването на обстановката в Украйна.

Европейският съюз трябва да помогне на Украйна да възстанови икономиката си в този толкова труден период, коментира президентът на Франция.

Според Туск основната задачата в момента е да се избегне „черен, драматичен сценарий“ в Украйна. Той призова да бъде оказана помощ на страната, за да може да вземе суверенни решения, така че да поеме по пътя на реформите и да изпълни европейските критерии.

Междувременно украинският президент Виктор Янукович беше приет в болница с 39 градуса температура. Отсъствието му разгневи демонстрантите, а случващото се принуди министърът на вътрешните работи да направи изявление.

Виталий Захарченко заяви, че не може да остане безразличен към ситуацията в Украйна, когато умират хора и има стотици ранени.

„Обръщам се към онези, които ценят човешкия живот, но са жадни за власт. Успокойте се – и от двете страни на барикадата има представители на една нация“, призова той.

В Киев предполагат, че е възможно след като Янукович се върне на работа да се опита да реализира силов сценарий и да разпусне Върховната Рада.