Украйна прие закона за амнистията след тежко заседание

Според Виталий Кличко законът няма да намали напрежението в страната

30.01.2014 | 09:48
Украйна прие закона за амнистията след тежко заседание

Украинският парламент прие закон за амнистията, който предвижда освобождаване от отговорностна участниците в протестните акции, с изключение на извършителите на тежки престъпления, съобщава BBC.

Опозицията отказа участие в гласуването, тъй като законът предполага протестиращите да освободят сградите, които са окупирали, преди той да влезе в сила.

Късно в сряда законопроектът беше приет с 232 гласа „За“. 173-ма депутати не гласуваха, а в залата се чуха и викове на протест от страна на членове на опозицията.

По думите на Олег Тягнибок, лидер на крайнодясната група „Свобода“ и ключова фигура в протестите, властите сами са признали, че взимат заложници като терористи и са направили така, че да могат да търгуват тези заложници.

Въпреки решението за закона за амнистия, протестиращите останаха на площад „Независимост“ в Киев. Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви пред демонстрантите, че борбата ще продължи.

„Вместо да се намали напрежението в обществото, решение ще направи обратното“, категоричен е той.

От своя страна президентът на Украйна Виктор Янукович заплаши, че ще свика предсрочни парламентарни избори, ако управляващата Партия на регионите и опозицията не успеят да се договорят за начините за решаване на политическата криза.

Държавният глава проведе заседание в парламента с фракцията на Партията на регионите, на което присъстваха и опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк.

Анализаторите смятат, че внезапното посещение на президента в парламента е свързано с разкол сред депутатите от Партията на регионите, част от които изразиха готовността си да подкрепят варианта на закона за амнистията, предложен от опозицията.

Заседанията по спорния законопроект във Върховната Рада бяха особено тежки, но парламентарните групи успяха да съгласуват своите позиции.