Обама се намира в тежък период от управлението си, твърди доц. Грозев

Според него Обама очевидно се опитва да вдигне равнището на минималната работна заплата в САЩ

29.01.2014 | 19:03
Обама се намира в тежък период от управлението си, твърди доц. Грозев

Американският президент показа доста голяма доза демагогия в традиционната си годишна реч, издигайки знамето за 10,10 долара минимално работно възнаграждение на час, при положение, че сумата е замразена на равнище от 7,25 долара от 2007-2008 г. Това заяви преподавателят в Историческия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” доц. д-р Костадин Грозев.

По думите му Барак Обама очевидно търси начини за вдигане равнището на минималната работна заплата в САЩ, което означава и по-голямо заплащане на компонента труд в цените на стоките. Грозев смята, че всичко това би могло да доведе до инфлация и оскъпяване на живота в Америка.

Според него бизнесът не е склонен да приеме лесно подобни интервенции отвън, а единствено, което Обама може да направи в тази ситуация, е да въведе новите условия с президентски указ по договори с Федералното правителство.

Според Костадин Грозев държавният глава се намира в труден период от управлението си. Проучванията на общественото мнение показват, че в момента той е почти на исторически най-ниското ниво на одобрение в рейтингите, радвайки се на подкрепата едва на 38% от американците, докато 50% са изразили неодобрението си към него.

“Миналогодишното послание беше на един президент, който гледа напред към следващия си четиригодишен мандат. Сега изглеждаше по-уморен”, коментира Грозев. По думите му тазгодишната реч е опит за отвръщане на някои от ударите, които Обама е получил миналата година от републиканците.

Барак Обама иска да остане в историята като един от президентите, преобърнали политиката на САЩ, категоричен е Костадин Грозев. Според него една от основните цели на американския държавен глава е да бъде запомнен като човекът, подобрил отношенията между Америка и Иран. Други ключови моменти от неговото управление са здравната реформа и тази в пенсионното дело.

По думите на Грозев в САЩ предстоят големи битки, най-вече в Камарата на представителите. Той твърди, че миналата година републиканците са загубили авторитета си в ненужни битки, а тази година биха се страхували от крайни действия точно преди изборите.

Те се доктринират, затварят се в себе си и може да загубят позиции в Конгреса поради демографските промени в САЩ, твърди експертът.