ЕК: България и още пет страни са най-застрашени от коронавируса

Стела Кириакидес предупреди за опасността от "смъртоносна двойна пандемия”

25.09.2020 | 16:20 Редактор: Ралица Братанова
ЕК: България и още пет страни са най-застрашени от коронавируса

Европейската комисия бие тревога заради бързото разрастване на пандемията. В някои страни членки положението днес е дори по-лошо, отколкото по време на пика през март, заяви здравната еврокомисарка Стела Кириакидес и предупреди за опасността от "смъртоносна двойна пандемия”, визирайки предстоящия грипен сезон, съобщава "Дойче веле".

“Последен шанс”

Комбинацията от коронавирус и грип през наближаващия зимен сезон може да претовари здравните системи, заяви еврокомисарката и определи спешните мерки, които странитечле нки трябва да предприемат, като "последен шанс да предотвратим повторение на събитията от пролетта”.

Предупреждението бе подплатено с актуализирана оценка на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC) за риска в отделните страни-членки.

В групата с най-висок риск попадат България, Хърватия, Малта, Испания, Чехия и Унгария. В тези страни смъртните случаи нарастват, сравнително висок е и делът на възрастните пациенти, при които заболяването протича тежко. Здравните системи в тези държави още сега изпитват на места сериозни затруднения, немалко от интензивните отделения са пълни, а медицинският персонал е изтощен, пише в документа, цитиран от германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Тревожно е развитието на пандемията и в Естония, Дания, Франция, Великобритания, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Австрия, Португалия, Словакия, Словения и Нидерландия. Германия е поставена в третата група, включваща страните със „стабилни тенденции” в пандемията.

От ECDC предупреждават, че расте броят на тежките случаи сред пациентите на възраст между 15 и 49 години. Затова страните, които още сега отчитат тревожна тенденция, спешно трябва да предприемат мерки за ограничаване на заразата сред по-младите.

За първи път: лондонският експеримент

В същото време от Лондон дойде новината, че в рамките на усилията да бъде разработена ваксина срещу коронавируса на зараза съзнателно ще бъдат изложени доброволци в добро здравословно състояние, на които няколко седмици преди това ще бъде инжектирана пробна ваксина. Експериментът ще се провежда в контролирани условия на пълна карантина, съобщи "Файненшъл Таймс”, позовавайки се на участници в проекта.

С помощта на подобни тестове учените правят опит да ускорят разработката на ваксина, потвърди и правителствен говорител в Лондон. Тяхното предимство се крие в това, че ефектът от потенциалната ваксина може да се отчете непосредствено след използването ѝ. Нормалната процедура изисква десетки хиляди хора да бъдат ваксинирани, след което трябва да се изчака, за да бъде установено дали по-малък брой от тях се заразяват с коронавирус, отколкото в контролната група, която не е ваксинирана.

Лондонският проект ще бъде представен официално идната седмица и ще стартира през януари. Според медиите, става дума за първия в света подобен експеримент. Желание да участват в него досега са изявили около 2000 доброволци.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК