Сноудън разкри данни за мащабен индустриален шпионаж

Американските тайни служи редовно следели чужди корпорации.

27.01.2014 | 12:11
Сноудън разкри данни за мащабен индустриален шпионаж

Американските тайни служби редовно са извършвали индустриален шпионаж. Те са следели крупни германски компании, които са конкуренти на американски корпорации. Информацията изнесе бившият служител на Националната агенция по сигурността Едуард Сноудън в интервю за германската телевизия ARD.

Сноудън обърна най-голямо внимание на  Simens, заявявайки, че ако е съществува  информация, свързана с компанията, която е от интерес на службите, без значение дали застрашава националната сигурност или е важна просто от бизнес гледна точка, те ще стигнат до нея и ще я използват.

Твърденията на Сноудън, че службите изпълняват индустриален шпионаж идва няколко седмици, след като New York Times публикува информацията, че НАС е внедрила специален софтуер в 100 хиляди компютъра в компании по цял свят. С негова помощ службите могат да получат всички данни от компютрите, като в същото време създават своеобразна дигитална магистрала за кибератаки.

Пред германската телевизия Сноудън заяви, че заради класифицираната информация, която споделя, директорите на спецслужбите биха искали да го убият.

Бившият агент признава, че вече не разполага с никакви документи на НАС, а е предал всичко на внимателно избрани медии. Оттам нататък той няма контрол над публикациите.