След тайната клетва на Лукашенко: Сблъсъци и водни оръдия на протеста

ЕС и САЩ отказват да приемат президента за легитимен

24.09.2020 | 18:18 Редактор: Ивет Арабова

Масови протести в Беларус след клетвата по встъпване в длъжност на президента Александър Лукашенко за шести пореден мандат. Над 100 души са задържани. Има и пострадали при сблъсъци с полицията. А международната общност, включително Европейския съюз и САЩ, отказват да признаят Лукашенко за легитимен президент.

Униформените използваха водни оръдия, за да разпръснат събралите се хора. Много от тях носеха картонени корони на главите си – намек към клетвата на Лукашенко по встъпването му в шестия преден мандат. Демонстрантите скандираха "Не сме те избирали!“. 

Самият Лукашенко отхвърли решението на редица страни да не признават неговата легитимност. "Най-странно е отношението на съседите. Съседите, които никой не си избира, но с които сме обречени да живеем заедно, да сме приятелки. Но се оказва, че не винаги е така", каза президентът на Беларус.

Лидерът на опозицията Светлана Тихановская се обърна към народа на Беларус във видеобръщение. "Тази така наречена клетва по встъпване в длъжност е, разбира се, фарс. Всъщност Лукашенко просто се пенсионира. Аз, Светлана Тихановская, съм единственият лидер, избран от беларуския народ. Нашата задача сега е да изградим заедно нов Беларус", обяви Тихановская.

Според ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел положената от Лукашенко клетва противоречи на волята на широки слоеве от беларуското население, която е изразена в нестихващите демонстрации. Съединените щати също обявиха, че не могат да смятат Лукашенко за легитимно избран президент на Беларус.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК