Антиправителствените демонстрации в Украйна обхванаха нови градове

В столицата Киев протестиращите окупираха сградата на правосъдното министерство.

27.01.2014 | 09:30
Антиправителствените демонстрации в Украйна обхванаха нови градове

Антиправителствените протести в Украйна навлязоха в нов етап. Демонстрациите надхвърлиха пределите на Киев. Протестните акции вече се провеждат в различни градове на изток, север и юг от столицата. Недоволни граждани окупираха  площадите на градовете Виница, Харков и Одеса. Междувременно в столицата Киев, демонстрантите окупираха сградата на правосъдното министерство.

До сблъсъци с полицията се стигна дори в традиционно проруски настроените градове в източната част на страната, които се считаха за бастион на Янукович, като Днипропетровск.

При щурма към правосъдното министерство в Киев не се е стигнало до тежки сблъсъци, тъй като не е имало сериозна полицейска охрана на сградата.

„Не искаме повече корумпирано правосъдие“, пишеше на някои от плакатите на демонстрантите.

Новата ескалация идва след като опозиционният лидер Арсений Яценюк отказа предложението на президента Виктор Янукович, да поеме премиерския пост. Яценюк мотивира решението си с необходимостта от много промени в управлението и най-вече провеждането на нови избори.

Политическите анализатори смятат, че направените отстъпки от страна на властите, в това число и предложението към друг лидер на опозицията Виталий Кличко да заеме поста министър-председател, са знак за слабостта на управляващите.  И опозицията иска да се възползва напълно от това, като усили натиска за свалянето на Янукович.