Започнаха преките преговори между сирийските власти и опозицията

До момента двете страни взаимно се обвиняват, че разговорите в рамките на конференцията "Женева-2" не отбелязват почти никакъв напредък

25.01.2014 | 13:13
Започнаха преките преговори между сирийските власти и опозицията

В рамките на днешния ден, който се явява втори от мирната конференция „Женева-2“, представителите на режима на Башар Асад и сирийската опозиция се изправят лице в лице за преки мирни преговори.

Началото на събитието беше дадено на 22-ри януари, но до момента двете страни взаимно се обвиняват, че преговорите от последните дни не отбелязват почти никакъв напредък. Въпреки това очакванията на западните дипломати са за малки компромиси, предимно споразумения на локално ниво.

Двете страни са готови да обсъдят проблемите с достъпа на хуманитарна помощ до най-засегнатите райони на страната. Това ще се случи в рамките на следващите 48 часа, твърди анонимен източник, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че това е първият път, в който двете страни в сирийския конфликт седят на една маса, до момента никоя от тях не е изразила готовност за преки разговори. Задачата на посредник е поверена на специалния пратеник на ООН и Арабската лига в Сирия Лахдар Брахими.

Представителите на сирийските власти заявиха вчера, че, ако и днес не се осъществят сериозни дискусии с опозицията, са готови да напуснат конференцията.  Освен това настояват за решение на проблема с подкрепения отвън тероризъм.

От своя страна опозицията продължава да държи на плана за създаването на преходно правителство,  който е залегнал в комюникето от първата конференция за Сирия в Женева през 2012 г.

От самото си започване преговорите в Монтьо вървят изключително трудно. Двете страни в сирийския конфликт си размениха остри обвинения. Враждебният тон на министъра на външните работи на Сирия Уалид Муалем притесни западните дипломати и предизвика опасения, че конференцията няма да постигне никакъв ефект.