Китай планира да стане климатично неутрална страна до 2060 г.

Президентът Си Дзинпин обяви мащабен план за затягане на целите за намаляване на вредните емисии

23.09.2020 | 22:23 Редактор: Виктория Гетова
Китай планира да стане климатично неутрална страна до 2060 г.

Китай обяви плановете си да стане климатично неутрална страна до 2060 г., затягайки целта си за намаляване на парниковите газове. Плановете на президента Си Дзинпин обвхащат увеличение на разходите на китайското правителството за зелени технологии през следващите пет години, съобщава Bloomberg.

По време на виртуалното Общо събрание на ООН във вторник президентът Си Дзинпин повтори целта си емисиите на Китай да достигнат своя пик преди 2030 г. и призова всички държави да работят заедно за по-екологично икономическо възстановяване от пандемията от Ковид-19.

Въпреки че китайският държавен глава не сподели подробности около мащабния "зелен" план, намеренията на Си предполагат, че емисиите на Китай ще трябва рязко да спаднат, за да достигнат нулева стойност за по-малко от 30 години, след като достигнат връхна точка през 2030 г.

"Човечеството вече не може да си позволи да игнорира многократните предупреждения на природата и да тръгне по утъпкания път на извличане на ресурси, без да инвестира в опазване на околната среда; да се стреми към развитие за сметка на екологията и да експлоатира ресурси без възстановяване", заяви Си Дзинпин в речта си по време Общото събрание на ООН.

Заявката на президента Дзинпин показва, че Китай, най-населената страна в света и най-големият потребител на енергия, е готова да поеме по-голяма отговорност за справяне с изменението на климата. Амбициите на Китай са в директен контраст с решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение, което призовава за глобалното ограничаване на емисиите от изкопаеми горива.

Китайският президент не изложи допълнителна информация за това как ще се развиват обещанията на Китай по Парижкото споразумение. По неговите думи обаче следващият петгодишен план на правителството ще бъде фокусиран в ускоряването на разпространението на чиста енергия.

Планът за 2021-2025 г., който трябва да бъде публикуван през март догодина, ще се стреми да балансира икономическия растеж, подхранван от въглищата, с необходимостта да се ограничат нивата на замърсители в атмосферата.

Още по темата четете в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК