Грузия иска по-скоро да подпише споразумение за асоцииране с ЕС

Надеждите на страната са това да се случи докато ЕК е в сегашния си състав, твърди министърът по европейска интеграция на Грузия Давид Дондуа

25.01.2014 | 11:42
Грузия иска по-скоро да подпише споразумение за асоцииране с ЕС

Грузия иска да подпише споразумението за асоцииране с ЕС преди европейските избори през май, докато Европейската комисия все още е в сегашния си състав. Това заяви пред Bulgaria On Air министърът по европейска интеграция на Грузия Давид Дондуа.

По думите му европейската ориентация на Грузия се дължи преди всичко на приемствеността между всички демократично избрани правителства в страната. Ето защо държавата никога не е била на кръстопът дали да избира между Русия и Европа, както се случва в момента в Украйна.  

Дондуа не вижда друга алтернатива пред Грузия, Молдова и Украйна освен европейското членство. Надеждите му са, че страната му ще успее да подпише споразумение за присъединяване към ЕС още през август тази година или най-късно през септември.

„Освен това сме на финалната права да либерализираме визовия режим. Иска ми се в първите месеци на тази година да се изкачим с още едно стъпало нагоре“, коментира министърът по европейската интеграция.

Относно случващото се в Киев Дондуа твърди, че от самите украинци зависи каква ще бъде ориентацията на страната им. Той се надява, че човешките права на гражданите ще бъдат запазени и няма да се стигне до по-тежки начини за разрешаване на конфликта.

Министърът изрази надеждите си, че волята на хората ще бъде последната дума, както и че Украйна отново ще смени курса към европейската общност.

Случващото се в Украйна носи притеснения на грузинския министър, тъй като то може да стане причина за забавяне на просеца по преговорите. Въпреки това той е категоричен, че страната му е твърдо европейски ориентирана.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air!