Расте напрежението в украинските провинции

В Киев обстановката е значително по-спокойна

24.01.2014 | 10:29
Расте напрежението в украинските провинции

След цяла нощ преговори между опозицията в Украйна и президента на страната Виктор Янукович мнозина са обнадеждени, че може да се сложи край на насилието по улиците на Киев. Въпреки това демонстрантите продължават да издигат нови барикади и да се готвят за поредна схватка с органите на реда.

Преговорите и думите на опозиционните лидери не бяха достатъчни да убедят гражданите на площад „Независимост“ да приемат условията, предложени от управляващите и да прекратят блокадата.

Договорката, която постигнаха лидерът на фракция „Свобад“ Олег Тягнибок и на „Удар“ Виталий Кличко с управляващите, е за прекратяване използването на сила. Те постигнаха съгласие и за освобождаването на задържаните при безредиците протестиращи.

Снощи Кличко обяви, че властите са готови да почнат да пускат арестуваните от затворите и са дали гаранция да прекратят по-нататъшните протести. Въпреки това Кличко не звучи убеден в добрия развой на събитията.

„Ако те нарушат тези условия и ние ще нарушим нашите“, категоричен е опозиционният лидер. По думите му дългите часове преговори са били без резултат, въпреки това той е готов да даде всичко, за да живее в свободна страна.

В ранните часове на днешния ден в Киев протестиращите започнаха да строят нови барикади. Опозиционните лидери Арсений Яценюк, Олег Тягнибок и народния депутат Андрей Парубий също се включиха в акцията.

„Ще се постараем максимално да няма никакви провокации, ще се постараем да проведем протеста така, че никой да не може да ни обвини в някаква провокация”, увери Парубий.

Докато в Киев ситуацията в момента е поне привидно по-спокойна в сравнение с предните няколко дни, напрежението започна да нараства в други части на страната.

Недоволни граждани се опитаха да превземат областни администрации. В кадри, излъчени от световните агенции, се вижда как хора хвърлят пиратки, фойерверки и изкъртени от улицата павета. 

Под натиска на хиляди протестиращи губернаторът на Лвов подаде оставка. Това се случи след като гражданите успяха да нахлуят в офиса му.

Американският вицепрезидент Джо Байдън проведе телефонен разговор с украинския президент, изразявайки притесненията си от случващото се. Той призова за незабавно намаляване на напрежението в страната. В съобщението на Белия дом се посочва, че, ако кръвопролитията продължат, това ще се отрази на отношенията между САЩ и Украйна.

Украинският премиер заяви в Давос, че в страната му се извършва опит за държавен преврат.

Подробности за случващото се в Украйна вижте във видеото!