Мартин Шулц: Решението на Янукович бе прагматично

Украйна се нуждае от евтин газ и пари, които ЕС не може да ѝ осигури, смята той

23.01.2014 | 14:02
Мартин Шулц: Решението на Янукович бе прагматично

Отказът на украинския президент Виктор Янукович да се обвърже с Европейския съюз е прагматичен ход, заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц. Той изтъкна належащата нужда на Украйна от евтин газ и пари, каквито Русия може да ѝ осигури, но не и ЕС. 

Масовите безредици в столицата Киев продължават да бушуват. Всеки ден се стига до нови сблъсъци между протестиращи и полицията, като борят на ранените вече надхвърля 300 души, а петима са починали. Световните медии определят събитията в Украйна и боевете в столицата като отражение на провалената политика на президента и отказа му да отвърне на мирните протести с диалог.

В същото време няколко хиляди демонстранти, подкрепящи правителството, се събраха около американското посолство в Киев. Те изразиха несъгласието си с американската намеса във вътрешната политика на Украйна и призоваха САЩ да прекратят спонсорирането на вълненията. 

"САЩ стоят зад всичко, което се случва тук в момента. Финансирането от тяхна страна трябва да бъде спряно. Искаме мир в Украйна", бяха част от мненията на привържениците на президента Янукович.