Жилищата в Австралия и Нова Зеландия все по-недостъпни

Пол Алън от офиса на Bloomberg в Сидни разказва защо инвестицията в жилищния сектор на Австралия и Нова Зеландия не е добра идея

21.01.2014 | 12:39 Редактор: Делян Петришки
Жилищата в Австралия и Нова Зеландия все по-недостъпни

Здравей Анджи. Ситуацията е доста ужасна, но не толкова зле, колкото при Вас в Хон Конг. Става дума за десетото годишно проучване на Демография за достъпността на жилищата. Хон Конг отново оглавява класацията. Средните цени на жилище там е 14.9 пъти над средните брутни доходи на домакинство на година. Расте от 13 пъти и половина доходите, при предходното проучване. 

Продължаваме с високите стойности и Ванкувър, който е на второ място с цени от 10.3 пъти над доходите. Сан Франциско е на трето място, а тук в Сидни сме четвърти с 9 пъти над постъпленията на домакинствата. Сан Хосе – 8.7 пъти, а Мелбърн е на шеста позиция с показание, което надхвърля доходите 8.4 пъти. Почетно отличие отива още и за моите сънародници от Оакланд – Нова Зеландия, който е седми.

Средната цена на имотите е 700 000 долара. Ако сте били в къща в Оакланд, знаете че не получавате кой знае какво срещу парите си.

Но ако се съсредоточим върху Сидни. 5.5 пъти над средните доходи на домакинство за цяла Австралия. За къща в Сидни показателят е 9 пъти. Търсенето на ипотечни заеми тук е на 4 годишен връх. Няколко са причините за това. Разбира се рекордно ниските лихви. Има и един типичен феномен за Австралия, познат като Задлъжнялост с отрицателен ефект, който в същността си предоставя необикновено данъчно облекчение. Ако купите инвестиционен имот, обслужвате го и той ви носи загуба, то можете да претендирате за данъчно облекчение. Правителството ще Ви предостави тази възможност, че сте загубили пари от своята инвестиция, което е много забележително.

Едвам не се задавих вчера, когато наш гост в Блумбърг заяви, че инвестицията в недвижим имот в Австралия и Нова Зеландия е много добро решение. Добре известен факт тук е, че доходите по наемите започнаха да падат. Местна медиа публикува просторна статия през почивните дни за това, че собствениците на инвестиционни имоти срещат все по-големи трудности при наемите в Австралия.

Така че идната година ще е много интересна. Но в крайна сметка в живота има една банална истина: ти можеш да си мислиш, че си зле, но все има някой, който е в по-окаяно положения. Проучването не включва Мумбай, Анджи, които се простиха с големите си надежди за имотите там.