Нидерландия иска да види Башар Асад пред съда в Хага

Германският външен министър Хайко Маас поздрави тази инициатива

19.09.2020 | 21:15 Редактор: Ивет Арабова
Нидерландия иска да види Башар Асад пред съда в Хага

Нидерландското правителство иска да изправи сирийския президент Башар Асад пред Международния съд на ООН заради "крайно тежки нарушения на човешките права”. Според външния министър на страната Стеф Блок, “режимът в Сирия многократно е извършвал ужасяващи престъпления”.  Асад е действал с крайна твърдост срещу собствения си народ, използвал е химически оръжия срещу него и е бомбардирал болници, обясни Блок. Доказателствата са съкрушителни, а жертвите на тези тежки престъпления заслужават справедливост.

Асад носи отговорност

В своя дипломатическа нота Нидерландия призова властите в Дамаск да спрат да подкопават Конвенцията на ООН против изтезанията и да започнат преговори. Нидерландия настоява сирийското правителство да предприеме действия срещу всички предполагаеми извършители на престъпления. Управлението на Асад носи официална отговорност за жестоките престъпления, каза външният министър Блок.

Ако не може да се постигне споразумение, случаят ще бъде предаден на Международния съд в Хага. Сирия, подобно на Нидерландия, е ратифицирала Конвенцията на ООН срещу изтезанията, затова и може да се търси отговорност на Дамаск пред съда в Хага. Това действие е "важен сигнал и за други диктатори в света", каза премиерът Марк Рюте. Имало "индикации", че и други държави смятат да подкрепят съдебната процедура.

Нидерландското правителство предприе това действие, след като опитът да бъдат привлечени сирийски ръководители пред Международния наказателен съд беше предотвратен от руското вето в Съвета за сигурност на ООН. Международният съд, който е най-висшата правна инстанция на ООН, е отговорен за споровете между държавите членки на ООН и за нарушенията на договорите на ООН, предава "Дойче Веле".

Германия подкрепя инициативата на Нидерландия

В Twitter германският външен министър Хайко Маас поздрави нидерландската инициатива. Той заяви, че през последните десет години в Сирия са изчезнали близо 150 000 души. За 90% от тези случаи отговорност носи правителството. Повече от 14 400 сирийци са загинали след изтезания, почти 99% от тях са били в затворите на сирийското правителство. "Трайният мир в Сирия предполага извършителите на най-тежките престъпления и нарушения на човешките права да бъдат изправени пред съда", подчерта германският политик.

Правозащитната организация Human Rights Watch (HRW) декларира, че с инициативата си Нидерландия се застъпва за "за безброй жертви на сирийския режим". Очаква се и други правителства да застанат зад нея. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК