Корупционният скандал ще е топ тема при посещението на Ердоган в Брюксел

Друг чувствителен за турския премиер въпрос е този за реформата в съдебната система на страната

21.01.2014 | 11:47
Корупционният скандал ще е топ тема при посещението на Ердоган в Брюксел

Корупционният скандал в Турция може да се окаже основна тема, обсъждана по време на визитата на турския премиер Реджеп Ердоган в Брюксел.

Основната цел на посещението на премиера е ускоряванието на евроинтеграцията на Турция. Въпреки това се очаква темата вероятно да бъде засенчена от проблемите, свързани с огромния корупционен скандал от последните седмици.

Случилото се стана причина за смяна на половината министри от кабинета. Арестувани бяха синове на бивши министри, след като стана ясно, че са замесени в корупционните схеми. Последваха и големи уволнения в полицията.

Друга чувствителна тема е тази за плановете на Ердоган за реформата в съдебната система на страната, предвиждаща правосъдният министър да получи по-големи правомощия.

По този въпрос ЕС е особено взискателен в дългия преговорен процес за евентуалното присъединяване на Турция към общността. Настояването на Брюксел е съдът и прокуратурата да имат по-голяма независимост.

От своя страна външният министър Ахмет Давутоглу коментира, че Турция би приела критики, стига те да са конструктивни и да не я дискриминират. Според него съдебната система в страната функционира по същия начин, по който функционира и в останалите европейски държави.

Ердоган подписа споразумение за реадмисия, което позволява на страните-членки на ЕС да връщат обратно нелегалните имигранти, влизащи в Европа от турска територия.

Визитата е първата на Ердоган за последните пет години и е само месец след като Турция и ЕС подписаха споразумение за влизане в официални преговори по отношение на отпадането на визите на турски граждани. 

Повече по темата вижте във видеото!