Украйна и Иран - основни теми на срещата на външните министри на ЕС

Турският премиер Реджеп Ердоган пристига в Брюксел за среща с Ромпой и Барозу

20.01.2014 | 11:53
Украйна и Иран - основни теми на срещата на външните министри на ЕС

Ситуацията в Украйна, взаимоотношенията с Иран и подготовката на срещата на върха в Русия са трите основни теми на първото за годината заседание на Съвета на външните министри на общността.

Междувременно турският премиер Реджеп Ердоган пристига в Брюксел, а на 21-ви януари ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Напрежението в Украйна може да стане причина срещата на върха в Русия да не доведе до големи резултати. Една от темите, предизвикващи най-голям интерес, е тази за премахването на визите за руски граждани.

На 17-и януари представител на ЕС коментира, че това може да се случи, едва когато Москва реши своите проблеми с човешките права и корупцията в страната. Русия няма да притиска Брюксел за по-бързо решение, обясни руският министър на правосъдието Александър Коновалов

По темата за Украйна не се очакват важни изявления, а по-скоро приветствие от страна на министрите във връзка с началото на преговорите между президента Виктор Янукович и опозицията.

Очаква се и вземането на решение за отпадането на редица санкции срещу Иран, но първо е необходима зелена светлина от Международната агенция за атомна енергия, която следи дали Техеран спазва задълженията си за ядрената програма на страната.

Подробности за заседанието на Съвета на външните министри на ЕС вижте във видеото!