Либийският премиер подава оставка до края на октомври

Това се случва на фона на политическите битки и протестите против корупцията в столицата

18.09.2020 | 00:15 Редактор: Георги Камарашев
Либийският премиер подава оставка до края на октомври

Либийският премиер Файез ал Сарадж обяви в сряда, че възнамерява да се оттегли до края на октомври, за да отстъпи място на ново правителство, което да обедини опустошената от войната северноафриканска държава. Това се случва на фона на политическите битки и протестите против корупцията в столицата, пише Bloomberg. 

Сарадж, който оглавява базираното в Триполи правителство, признато от ООН, ръководеше отбраната на столицата с турска военна помощ срещу офанзива на източния командир Халифа Хафтар, подкрепен от Египет, руските наемници и Обединените арабски емирства.

Двете страни се споразумяха за примирие през август с цел съперниците и техните чуждестранни поддръжници да постигнат споразумение, което да обедини страната. 

Намерението на Сарадж да подаде оставка идва, след като се появи съперничество сред нестабилния съюз на политици и милиции в Триполи, обединени срещу офанзивата на Хафтар.  

Съперничещите си либийци планират да се срещнат следващия месец в Женева, за да се споразумеят за нов президентски съвет и избори. Сарадж ги призова да ускорят диалога си и да назначат нов министър-председател, за да може той да му предаде властта до края на октомври.

Първоначално Сарадж е планирал да обяви оставката си тази седмица и да остане служебно на поста до преговорите в Женева, заявиха представители на властта пред Bloomberg. Речта му в сряда, в която той изложи всички препятствия, с които се е сблъскал, слага край на петгодишното му ръководство над правителство. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК