Сирийската опозиция ще участва в мирната конференция „Женева 2"

По-рано опозицията изявяваше неохота по въпроса и настояваше първо президентът Башар Асад да бъде премахнат от управлението.

19.01.2014 | 12:12
Сирийската опозиция ще участва в мирната конференция „Женева 2

След разгорещени дебати сирийската опозиция реши да участва в мирната конференция „Женева 2". Срещата, която започва на 22 януари в Швейцария ще търси политическо решение за края на гражданската война в Сирия.

С 58 гласуваха „за“, 14 „против“ и 1 „въздържал се“, сирийската национална коалиция взе решение да присъства на мирната конференция „Женева-2“. По-рано опозицията изявяваше неохота по въпроса и настояваше първо президентът Башар Асад да бъде премахнат от управлението. Съединените щати и Великобритания бяха заплашили да оттеглят подкрепата си за коалицията от опозиционни сирийски формации, ако не участват в мирната конференция. „Решението им е смела и историческа постъпка и е в интерес на политическото урегулиране на тригодишния конфликт, който донесе толкова страдания разрушения” заяви генералния секретар на ООН Бан Ки мун. Задоволството си не скриха и американския държавен секретар Джон Кери и върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.

Вижте още във видео файла.