Назря ли моментът за реформи във Франция?

Франсоа Оланд продължава да е изправен пред тежката битка с пропадащата френска икономика

14.01.2014 | 14:52
Назря ли моментът за реформи във Франция?

Френският президент Франсоа Оланд ще се срещне с медиите във вторник в един труден момент за него, както от политическа, така и от лична гледна точка.

Оставяйки настрана семейните неволи, Оланд продължава да е изправен пред тежката задача да изправи на крака френската икономика. Въпреки серията от положителни данни от еврозоната в последните няколко месеца, Франция все още остава депресирана.

Hidden FieldПроизводствената продукция, например, се свлече до 7-месечно дъно през декември. В същото време производството в по-голямата част от еврозоната, това число в Испания и Италия, се разшири. Дори и Гърция успя да се представи по-добре от Франция, след като производственият PMI индекс на задлъжнялата страна нарасна до 49,6 пункта спрямо 47 пункта за втората по сила икономика на континента.

Освен това, безработицата продължава да се върти около рекордните нива от 11 на сто. Очакванията за растеж все още са ниски, като някои анализатори дори все още се опасяват, че страната може да се върне към рецесията през четвъртото тримесечие на 2013 г.

За да постигне напредък, Франция се нуждае от дълбоки структурни реформи – един съвет, които анализаторите повтарят в продължение на месеци по начин, който може и да е достигнал до ушите на президента, пише CNBC.

Всъщност Оланд изненада някои в телевизионното си обръщение по случай Нова година като се застъпи за "Пакт за отговорност", при който разходите за труд ще бъдат намалени в замяна на създаването на работни места. Президентът призна, че данъците са станали "твърде тежки" и обеща да намали публичните разходи, намеквайки за възможни съкращения в свещената за французите система за социално подпомагане. Ход, който би бил прецедент за социалистически президент.

През следващите няколко месеца гласоподавателите ще отидат до урните два пъти: през март – за общинските избори и през май – за изборите за Европейски парламент. Това е удобен момент да се види доколко стабилно е доверието в настоящото управление. Ако резултатът е по-оптимистичен от очакваното, времето несъмнено ще е удобно за реализиране на реформи.

Проучванията на общественото мнение, които традиционно са неблагоприятни за Оланд още откакто застана начело на държавата, са положителни за идеята му за "Пакт за отговорност". Според допитване на финансовия ежедневник Les Echos от 9 януари седем от всеки десет французи смятат, че "Пактът" представлява добър начин за борба с безработицата.

На фона на политическите трудности френският президент декларира готовността си да обсъжда икономическите политики, отвличайки вниманието от скандала около личния му живот. Въпреки всичко необходимостта от корекция на курса на развитие на Франция е толкова видима, че дори и най-големият скандал не може да я засенчи.

Повече за реформите във Франция вижте в материала на Bloomberg!