САЩ и Великобритания оказват натиск върху сирийската опозиция

Страните ще оттеглят подкрепата си за опозицията, ако тя не се яви на мирните преговори в Швейцария

14.01.2014 | 11:51
САЩ и Великобритания оказват натиск върху сирийската опозиция

Великобритания и САЩ могат да оттеглят своята подкрепа за сирийската опозиция, ако тя откаже да се включи в мирните преговори по време на конференцията „Женева – 2“, съобщават представители на Сирийската национална коалиция.

Решението дали опозицията ще изпрати делегация, която да седне на масата за преговори, ще бъде взето на 17-и януари чрез вътрешно гласуване.

Засега няма натиск от други държави спрямо сирийската опозиция. Анонимен дипломат твърди, че Франция е готова да приеме всяко решение.

Вчера групата „Приятели на Сирия“ отправи официална покана към сирийската опозиция да се присъедини към мирните преговори в Швейцария, които ще се състоят на 22-ри януари.

Случващото се обаче кара редица политически анализатори по света да търсят отговор какво би било развитието на конфликта, ако опозицията наистина се лиши от подкрепата на Великобритания и САЩ. Други се питат как без партньорството на противниците на Асад Лондон и Вашингтон си представят свалянето на режима.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обявиха, че са обсъдили възможността за прекратяване на огъня в отделни райони, а това ще се случи чрез сключването на мирно споразумение.