Недостиг на болногледачи в Германия и скандално заплащане

Трудът е много тежък

14.09.2020 | 11:35 Редактор: Виктория Гетова
Недостиг на болногледачи в Германия и скандално заплащане

По време на пандемията хората неведнъж ръкопляскаха на болногледачите и медицинския персонал в болниците. Но помагат ли аплодисментите?Работещите в бранша отдавна се оплакват, че не получават адекватно заплащане за тежкия труд. Сега едно съдебно дело може да промени това, научаваме от публикация на "Зюддойче Цайтунг".

През август една българска болногледачка спечели дело срещу своя работодател. Тя е била отговорна денонощно за 96-годишна жена, но получавала заплащане за едва 30 часа седмично. Нетното ѝ възнаграждение било едва около 1 000 евро месечно. Съдът реши: това работно време е "напълно нереалистично", а болногледачката трябва да получава заплащане за 21 часа на ден, информира "Дойче Веле".

Искането за допълнително възнаграждение възлиза на 45 хил. евро, от които се приспадат вече изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на следваща инстанция, а окончателно решение по него се очаква най-рано догодина.

От 30 юли важат нови правила като част от европейската директива, която регулира командироването на работници от една в друга държава-членка. Целта на промените е да осигурят идентични условия на труд.

"За Европа трябва да важи еднакво заплащане за еднаква работа на еднакво място", заяви германският министър на труда Хубертус Хайл.

По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци. 700 хил. са жените, които се грижат за хора в нужда в домовете им в Германия. Повечето от тях идват от Източна Европа. След промените в директивата, те имат право да се възползват от минималната почасова ставка, да получават коледни добавки, както и отпуска.

Освен това разходите за пътуване, хранене и настаняване вече не могат да бъдат удържани от заплатите им. Ако гражданин на държава в ЕС е работил над 12 месеца в Германия, към него трябва да се прилагат всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на бранша обаче казват, че промените не разрешават напълно затрудненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред основните предизвикателства са липсата на контрол и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 хиляди. Според експерти до 2030 г. броят им може да достигне 300 хиляди.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години