Сирийската опозиция беше поканена да участва в мирни преговори с Асад

"Приятели за Сирия" призоваха за диалог между двете страни

13.01.2014 | 14:38
Сирийската опозиция беше поканена да участва в мирни преговори с Асад

Групата „Приятели на Сирия“, представляваща обединение главно на западни и арабски държави от Персийския залив, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал-Асад, оказва натиск върху опозиционните групи в Сирия да присъстват на мирните преговори в Швейцария на 22-ри януари, съобщава France 24.

Според френския министър на външните работи Лоран Фабиюс няма да има друго политическо решение за Сирия освен това на конференцията „Женева-2“.

Международната среща цели да накара правителството на Асад и опозиционните групи да седнат на масата за преговори. В изявление, публикувано на 12-и януари, „Приятели на Сирия“, в която членуват 12 държави, призова опозицията да отговори положително на поканата на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и да изпрати делегация за преговори в Монтрьо.

Членовете на главната опозиция обаче са дълбоко разединени по въпроса дали да отидат на конференцията или не. Те ще разкрият окончателното си решение на 17-и януари.

„Ние призоваваме Националната коалиция да отговори положително на поканата да се създаде сирийска делегация на опозицията, изпратена от генералния секретар на ООН“, се посочва в изявлението на „Приятели на Сирия“.

Президентът на опозицията Ахмед ал Джарба, който присъства на срещата в Париж, не обясни дали смята, че наистина ще бъде изпратена делегация.

„Ние всички сме съгласни с това, че Асад няма бъдеще в Сирия“, коментира той.