JPMorgan в съдебна битка с BVG за 200 млн. долара

Казусът по съдебния спор датира отпреди финансовата криза от 2008 г.

13.01.2014 | 11:45
JPMorgan в съдебна битка с BVG за 200 млн. долара

JPMorgan и берлинският транспортен превозвач BVG влизат в съда за дело на стойност приблизително 200 млн. щатски долара, съобщава FT. Казусът по съдебния спор ще се проведе във връзка с неизпълнени финансови задължения на банката, свързани с кредитни суапове и датиращи отпреди финансовата криза от 2008 г.Hidden Field

Pазглежданото в последните 10 седмици дело е следено отблизо, тъй като е първото от редицата съдебни дела, включващи европейските публични органи, използвали сложни финансови инструменти преди финансовата криза.

Новината идва на фона на поредицата от правни конфликти за JPMorgan, включително и случая „Лондонския кит“, които струваха на щатската банка загуби на стойност над 20 млрд. долара в последната година.

През миналата седмица пет години след като Бърнард Мадоф призна за една от най-значителните инвестиционни манипулации в историята, най-голямата американска банка се съгласи да уреди претенциите, свързани със Схемата на Понци.

Според условията на сделката с федералните прокурори и регулаторите банката пое ангажимента да заплати 1,7 млрд. долара за щетите, които са нанесли измамите на Мадоф.

По-късно Ройтерс съобщи, че банката ще плати още 350 млн. долара като допълнително наказание, наложено от американските регулатори.

Повече за JPMorgan може да видите в материала на Bloomberg!