Корупционен скандал свали кмета на италианския град Акуила

Масимо Чаленте и близки до него хора присвоили пари за възстановяването на града след земетресението през 2009.

12.01.2014 | 11:20
Корупционен скандал свали кмета на италианския град Акуила

Кметът на италианския град Акуила подаде оставка, заради обвинения в корупция. Според властите, Масимо Чаленте и негови приближени са присвоили пари, предназначени за възстановяване на града след опустошителното земетресение през 2009.

Самият  Чаленте заяви, че подава оставка под натиск на правителството. Той беше последван от заместника си на поста Роберто Рига.

По подозрения в извършвани злоупотреби са арестувани четирима души. Заподозрените за измами със строителни договори са 8 души. В връзка с разследване за раздавани подкупи при сключването на договори за възстановителни работи  са претърсени десетки офиси и частни домове.

Списъкът на извършените нарушения включва корупция, подправяне на документи и присвоявания.

Прокуратурата е на мнение, че заинтересованите от получаване на поръчките предприемачи са давали големи подкупи и незаконно са издавали заповеди за настаняване в новите жилища.

Следователите имат данни, че за период от три години са били присвоени около 2 млн. евро, предназначени за възстановяването на къщи и други сгради.

Неотдавна  докладчикът към Европейския парламент за така наречения Фонд „Солидарност” след опустошителното земетресение изрази опасенията си, че част от парите са отишли при подизпълнителите с връзки с организираната престъпност. Впоследствие твърденията бяха отхвърлени от Брюксел.

След серия опустошителни трусове в Акуила и околностите в началото на април 2009 почти половината от сградите  бяха напълно или частично разрушени. В най-мощното земетресение в Италия от 30 години насам загинаха и 300 души. По изчисления на властите възстановяването ще отнеме 10 години.