Турция опитва да включи златото във финансовата си система

Бижутери ще могат да събират метала от гражданите и да го слагат в банки на съхранение

11.09.2020 | 23:32 Редактор: Ивет Арабова
Турция опитва да включи златото във финансовата си система

Турция има план да увеличи златото във финансовата си система, след като предишните ѝ усилия не дадоха особен резултат за изкарване на златото, държано под матраците, което се оценява на около 40% от БВП, съобщава Bloomberg.

Турското министерство на финансите и Истанбулската златна рафинерия ще позволят на избрани бижутери да събират злато от гражданите и да го сложат на съхранение в държавни банки. Основната разлика според новите регулации е, че клиентите биха могли да изтеглят физическо злато, твърди Айсен Исан, главен изпълнителен директор на рафинерията.

Предишни опити за включване на злато във финансовата система до голяма степен се провалиха. Около 100 тона злато са изтеглени от кредиторите през последното десетилетие, посочва Исан, в сравнение с около 5000 тона, съхранявани в страната. Турция е един от най-големите потребители на благородния метал в световен мащаб. Турците използват златото като убежище срещу инфлацията и традиционно го подаряват на различни събития. То също се използва като средство за плащане на наеми от търговци на "Капалъ чарши“ в Истанбул, един от най-старите покрити пазари в света.

Настоящите правила позволяват на клиентите на банките да получават еквивалентна сума в лири при текуща цена на златото за метала, който съхраняват в банки. Нито един посредник не може да работи в рамките на съществуващата система между банки и клиенти, които има по-малко влияние от бижутерите. Те провеждат открити "златни дни", където хората носят монети и бижута, за да бъдат оценени от експерти.

"Рафинерията, най-голямата в Турция, работи по система за оценка на златото от почти пет години и разработи софтуер на стойност с цел да помогне на бижутерите да оценят стойността на златото", обяснява Исан. Пробните тестове започнаха през юли с три държавни банки. Досега рафинерията е определила 70 бижутери в 20 провинции и има за цел да увеличи броя им до 1000 в 81 провинции, предава Bloombergtv.bg.

Запасите от злато се увеличиха през тази година на фона на седмици на огромни покупки заради обезценяването на валутата. Нарастването на търсенето доведе до най-големия от повече от две години търговски дефицит в Турция през август, дължащ се на петкратно нарастване на вноса на злато. Това също така накара Министерството на финансите да издава повече облигации, обезпечени със злато.

"Въпреки периодичните възходи и спадове, виждаме, че спестителите непрекъснато търсят злато“, каза министърът на финансите Берат Албайрак пред Bloomberg. По думите му целта е да се привлече във финансовата система външните запаси, т.нар. "спестявания под матрака“.

Снимка: Bloomberg/Andreas Gebert

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК