Германия отказва да предостави материали за Навални, държавна тайна е

Това зяви руският посланик в ОЗХО

12.09.2020 | 09:50 Редактор: Искра Ангелова
Германия отказва да предостави материали за Навални, държавна тайна е

Германия отказва да предостави на Русия материали около ситуацията с Алексей Навални, позовавайки се на държавна тайна. Това заяви в петък Александър Шулгин, постоянен представител на Руската федерация към Организацията за забрана на Химическите оръжия (ОЗХО), в ефира на предаването "Время Покажет" по Първи каналн руската обществена телевизия, цитиран от TACC.

"Нашите германски колеги на двустранна основа отказват да предоставят материали. Те се позовават на факта, че съществува някаква държавна тайна", каза той.

Русия очаква, че ако ситуацията около Навални бъде изведена на полето на ОЗХО, Германия ще си спомни задълженията си в рамките на тази организация и ще си взаимодейства с Москва. "Ако те (германските власти) представят целия този случай на платформата на ОЗХО, тогава може би те ще си спомнят задълженията си като страна членка на ОЗХО. Може би тогава те ще взаимодействат с нас в рамките на ОЗХО. В крайна сметка ние разчитаме на добра воля от страна на нашите германски партньори", каза Шулгин, цитиран от "Фокус".

Постоянният представител добави, че Москва очаква секретариатът на организацията да изпълнява "честни посреднически функции". "При тези две условия може да се разчита на спокойно и пълноценно разглеждане на този случай", заключи Шулгин.

По-рано германската страна заяви, че е предала резултатите от пробите на Навални на ОЗХО, но руското представителство в организацията информира в четвъртък, че изявленията на германските служители относно изпращането на материали за Навални до ОЗХО са неверни.

Снимка:БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК