Тръмп се сравни с Чърчил в контекста на коронакризата

Той припомни поведението на британския премиер по време от Втората световна война

11.09.2020 | 13:08 Редактор: Георги Камарашев
Тръмп се сравни с Чърчил в контекста на коронакризата

Американският държавен глава Доналд Тръмп направи паралел между своите успокоителни изказвания по време на пандемията от коронавируса и поведението на британския премиер Уинстън Чърчил по време на Втората световна война.

"Когато Хитлер бомбардира Лондон, Чърчил - велик лидер, често е излизал на един покрив в Лондон и е говорил на хората", каза Тръмп в четвъртък вечерта по време на предизборен митинг във Фриланд, Мичиган.

"И той винаги е говорел спокойно. Той е казвал, че трябва да сме спокойни. Не, направихме го както трябва (справянето с пандемията, б. ред.) и свършихме работа като никой друг", заяви президентът, цитиран от Bloomberg.

Тръмп беше подложен на натиск почти два месеца преди изборите в страната, защото в интервюта с разследващия журналист Боб Удуърд заяви, че през март съзнателно е омаловажил опасността, породена от вируса.

Съответните пасажи и записи на разговора бяха публикувани от американските медии в сряда. Тогава Тръмп заяви в своя защита, че не е искал да разпространява паника.

Държавният глава се позова в четвъртък на съвета на правителството в Лондон към британците по време на Втората световна война: "Запазете спокойствие и продължете" ("Keep calm and carry on"). "Това направих", каза той.

Експерти припомнят че Чърчил е наблюдавал нацистките бомбардировки над Лондон от покрива, но не е изнасял речи. През юни 1945 г. - след края на войната - той говори по време на предизборната кампания на открит покрив, което е заснето на снимки.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 месеца
Този не спира да ръси бисер след бисер Сигнализирай за неуместен коментар