Учениците в Испания се връщат в клас - с маска или гривна в определен цвят

Правителството е дало правомощия на всеки регион сам да взима решения относно това как да бъде ограничена епидемията

09.09.2020 | 11:27 Редактор: Ралица Братанова
Учениците в Испания се връщат в клас - с маска или гривна в определен цвят

След 6-месечно прекъсване заради пандемията от коронавирус в Испания тази седмица започна поетапното завръщане на учениците в класните стаи.
 
Испанското правителство е дало правомощия на всеки регион сам да взима решения относно това как да бъде ограничена епидемията, а те от своя страна са оставили редица въпроси на ръководствата на училищата, предаде БНР.
 
Правителството отпусна 2 милиарда евро на автономните региони, за да подсигурят безопасното започване на новата учебна година. Тази седмица само в Мадрид, който е един от най-засегнатите от пандемията градове, над 400 000 деца тръгват на училище.
 

Повечето училища са решили децата в класовете да са разделени на по-малки групи, които учат в различни стаи. За целта са построени допълнителни сглобяеми помещения, които да осигурят достатъчно пространство.
 
На входа на училището се мери температурата на всяко дете, дезинфекцират се обувките и ръцете, а класните стаи се почистват след всеки час.

Забранено е децата от различни класове да се събират в междучасията, а за да се следи дали спазват забраните всяко дете има различна по цвят гривна или маска, която показва в кой клас е. Целта на тази мярка е ако има болно дете, да се карантинират само съучениците му, а не да се затваря цялото училище.
 
Въпреки усилията обаче все още има родители, които се страхуват да пуснат децата си и настояват за онлайн обучение. От своя страна преподавателите също недоволстват с аргумента, че няма достатъчно учители за подобен вид смесено обучение.
 
Учителските синдикати в Мадрид дори обявиха , че на 22 и 23 септември ще има стачка с искане регионалното правителство да осигури безопасни условия на труд.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
И под строй в тоалетните Сигнализирай за неуместен коментар