От 7 до 20 г. затвор за обвинените за убийството на Джамал Хашоги

Това се случи, след като семейството на журналиста прости на убийците и позволи отпадането на смъртните присъди

07.09.2020 | 22:37 Редактор: Ралица Братанова
От 7 до 20 г. затвор за обвинените за убийството на Джамал Хашоги

Саудитски съд изпрати осем души в затвора за седем до двадесет години за убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщиха държавните медии, цитирани от Ройтерс. Това се случи, след като семейството на журналиста прости на убийците и позволи отпадането на смъртните присъди.

Хашоги, който е критик на садитския престолонаследник принц Мохемед бин Салман, беше видян за последен път в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври 2018 г., където отиде, за да получи документи за предстоящата си сватба. Смята се, че тялото му е било разчленено и изнесено от сградата, а останките му не са открити.

Убийството предизвика глобално възмущение и опетни имиджа на реформист на принц Мохамед, син на крал Салман и фактически ръководител на кралството, пише Investor.bg.

Държавни медии съобщават, че петима души са получили присъди от 20 години затвор, един човек е бил осъден на десет години, а двама души са получили седемгодишни присъди за убийството.

Имената на осъдените не се съобщават.

На по-ранен етап от съдебния процес през декември м. г. съдът осъди петима души на смърт и трима на затвор, като постанови, че убийството не е било предумишлено, а е било извършено на момента. Отново не бяха съобщени имената на ответниците.

Някои западни правителства и ЦРУ смятат, че престолонаследникът е наредил убийството. Саудитски официални представители отрекоха да са изиграли роля, но през септември 2019 г. принцът посочи, че носи известна лична отговорност, като заяви, че „това се случи под моето наблюдение“.

През май семейството на убития журналист заяви, че прощава на убийците му, като откри пътя за смекчаване на присъдите на петимата ответници, които бяха осъдени на смърт.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК