65 души все още са в болниците във Волгоград

От Либерал-демократическата партия предложиха възстановяване на смъртното наказание.

04.01.2014 | 10:38
65 души все още са в болниците във Волгоград

65 души все още са в болниците във Волгоград и Москва, след като бяха тежко ранени при терористичните атаки преди няколко дни. Междувременно все повече политици настояват за по-сериозен отговор от страна на властите. От Либерал-демократическата партия дори предложиха възстановяване на смъртното наказание за участници и организатори на терористични актове.

Докторите продължават да се борят за живота на 3-месечното бебе Вика Туконова, чиято майка и баба загинаха при единия от атентатите. В момента детето се намира в изкуствена кома и състоянието му е критично.

На вътрешнополитическата сцена, дебатите за реакцията на страната се ускоряват. В първия си официален коментар след трагедията, Николай Плигин, депутат от партията Единна Русия и председател на Конституционния комитет, подчерта, че анти-терористичните закони и мерки в страната са достатъчно добри и трябва да бъдат използвани. Либерал-демократите обаче настояват за редица промени, сред които връщане на смъртното наказание. Според депутатът Роман Худяков, то трябва да обхваща не само престъпленията, свързани с тероризъм, но и тези с разпространение на наркотици.

След Новогодишните празници, ръководителите на службите за сигурност ще бъдат изслушани пред парламента и ще отговорят на неудобния въпрос – как са допуснали атаките във Волгоград. Тогава ще бъде дадено началото и на дебат за евентуални законодателни промени с цел по-ефективна борба с тероризма.