Стачка на служители на Lufthansa може да отмени полети от и до Париж

Причината е планиран аутсорсинг, който може да доведе до съкращаването на работни места

03.01.2014 | 10:56
Стачка на служители на Lufthansa може да отмени полети от и до Париж

Френският синдикат UNSA призова служителите на германската авиокомпания Lufthansa да излязат на стачка на летището Шар дьо Гол в Париж, предаде Ройтерс.

Очаква се стачката да започне на 3-и януари и да продължи до 5-и януари. Причината за нея са спорове, свързани с привличането на външни изпълнители за наземно обслужване.

В случай на стачка полетите на Lufthansa до и от Париж може да бъдат отменени“, заяви говорител на авиокомпанията.

Синдикатите смятат, че аутсорсингът може да доведе до съкращаването на 199 служители. От своя страна работниците твърдят, че мениджмънтът продължава да не чува призивите им.

84 на сто от служителите на Lufthansa заявиха, че са съгласни с обявяването на стачката. Въпреки това не е изключено компанията да успее да прехвърли част от персонала си от чужбина, за да минимизира възможно най-бързо ефекта от стачката.

Само преди седмица работещите за Lufthansa в Париж излязоха в отпуск по болест в знак на протест срещу планирания аутсорсинг. Случилото се отрази на дейността на компанията, тъй като тя беше принудена да отмени четири полета.

Подобно на редица други авиокомпании, които са притиснати от финансовата криза, германският превозвач изпълнява програма за орязване на разходите си. Целта е да се повиши годишната оперативна печалба с 1,5 млн. евро. 

Lufthansa изпълнява по 17 полета дневно от и до Париж.