Германия плаши Русия заради случая "Навални"

"Очакваме руското правителство да разследва това тежко престъпление", заяви Хайко Маас

06.09.2020 | 12:02 Редактор: Искра Ангелова
Германия плаши Русия заради случая

Германия и нейните партньори ще реагират, ако Русия не предприеме мерки за разследване на инцидента с Алексей Навални през следващите дни. Това заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю пред вестник Bild am Sonntag.

"Очакваме руското правителство да разследва това тежко престъпление. Ако то няма нищо общо с нападението, то следва да бъде заинтересовано да го докаже на базата на факти", смята германският министър."Ако през следващите дни руската страна не допринесе за разследването, тогава ще трябва да обсъдим отговора с нашите партньори", предупреди той, информира dnes.bg.

Маас отбеляза, че токсичните вещества от групата "Новичок" "са достъпни само за много малка група хора".

"Ако руската страна не участва в разследването на престъплението срещу Навални, това ще се превърне в още едно доказателство за участието на държавата в него", каза външният министър.

"Тази атака е извършена със смъртоносно бойно вещество, забранено от международното право. Това е сериозно нарушение и ние сме ангажирали Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), която следи за спазването на Конвенцията за химическо оръжие", продължи той.

"Ние обсъждаме с нашите партньори какъв отговор ще бъде пропорционален", каза Маас. "В крайна сметка това ще зависи от отговорите на Москва. Ясно е, че ако говорим за санкции, те трябва да бъдат колкото може по-целенасочени", добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК