Керемедчиев: Зад случая "Навални" вероятно не стои Путин

Според него само руският президент може да убеди Лукашенко да се оттегли

04.09.2020 | 21:20 Редактор: Ивет Арабова

Според медицинските изследвания, направени на Навални в Берлин, руският опозиционер е бил отровен с невропаралитичен агент от групата на "Новичок". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък отговори, че тестовете, проведени в Русия, не са открили такива следи. Как ще отговори Западът?

"Случаят с Навални е уникален, въпреки че могат да се направят паралели със Скрипал. Навални бе отровен в собствената си държава, по-скоро тук може да се направи паралел с Политковская. Един от въпросите е защо руските медицински власти не са разкрили този "Новичок", каза за "Денят ON AIR" бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той поддържа тезата, че зад този опит за покушение не стоят най-висшите кръгове - Кремъл или Путин, а вероятно това са служби, които са най-вече регионални.

"Навални се е връщал от свое разследване в Сибир и е щял да извади корупционни схеми наяве. Вредата, която Русия ще понесе от този скандал, ще е много по-тежка и непредвидима, отколкото някакъв местен скандал за корупционни схеми. Навални не представляваше опасност за авторитета на Путин", посочи Керемедчиев.

По думите му Навални винаги е бил арестуван, когато настъпи някаква "политическа мина".

"Трудно ще разберем кой е извършителят. ЕС осъди това нападение и опит за убийство, но още няма консенсус за налагане на повече санкции. Изчаква се да се разбере повече информация. Руските служби започнаха говорене тип "Студената война". До момента Русия не беше част от атаките, които си подхвърляха кандидатите за президент в САЩ", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър.

Той добави, че близо 90% от "Северен поток-2" вече са построени и както Германия, така и Русия желаят този проект да бъде осъществен, а САЩ ще окажат силен натиск върху Берлин за преустановяването му.

"САЩ ще използват случая с Навални за оказване на още по-силен натиск. Натискът върху страните участници в "Южен поток 2" също ще се засили за неговото преустановяване. САЩ вече се фокусираха върху Русия, а това беше нещо, което Путин се опитваше да избегне", отбеляза Милен Керемедчиев.

Той допълни, че трудно ще продължат разговорите между Сърбия и Косово, а в Черна гора има много сериозен диспут за влиянието на сръбската православна църква.

"Единственият, който може да убеди Лукашенко да напусне поста си, е Путин. Натиск на САЩ върху Беларус много трудно може да се осъществи. Беларус не е Украйна. Ще минат години преди Беларус да тръгне по някакъв път на демокрация", заключи Керемедчиев. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК