Словашки съд оправда бизнесмен за убийството на Ян Куцияк

Престъплението разкри политическата корупция на високо равнище в малката страна от еврозоната

04.09.2020 | 12:41 Редактор: Юлия Христова
Словашки съд оправда бизнесмен за убийството на Ян Куцияк

Словашки съд оправда бизнесмен за убийството на журналист. “Престъплението е извършено, но не е доказано, че Мариан Кочнер и Алена Зусова са поръчали убийството”, заяви в решението си председателят на съд Ружена Сабова.

“Поради това съдът оправдава подсъдимите”, каза съдията, като осъди Кочнер само на 5000 евро глоба за незаконно притежание на оръжие, тъй като в дома му бяха открити 60 куршума.

Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха разстреляни в мафиотски стил в дома си. Твърдеше се, че това е станало по нареждане на словашкия предприемач Мариан Кочнер, чиято бизнес дейност репортерът разследва.

Кочнер винаги е отричал вина.

Убийството разкри политическата корупция на високо равнище в малката страна от еврозоната, и също така доведе до падане от власт на лявата популистка партия Смер-СД и победата на опозиционните сили на парламентарните избори през февруари.

През май съдия Ружена Сабова прочете показанията на брата на Кочнер Иван, който реши да не дава показания лично, пише БГНЕС.

“Мариан каза, че трябва да бъде съсипан един журналист, а след това и друг, за да престанат да досаждат”, заяви Иван Кочнер в изявление пред съд в Пезинок, град на север от столицата Братислава.

Иван Кочнер посочи, че показанията касаят коментари на брат му, направени през 2012 г., но не беше ясно веднага дали има предвид Куцияк.

Изправен пред 25 години до доживотна присъда, ако бъде осъден за поръчителство на убийството, Мариан Кочнер нарече показанията на брат си “лъжа”, според новинарския уебсайт aktuality.sk, за който е работил Куцияк.

Според обвинението Кочнер решил "да се отърве от Куцияк физически и по този начин да предотврати по-нататъшното разкриване на неговите (на Кочнер) дейности“, след като не успял да намери "никаква мръсотии“, за да дискредитира журналиста.

През април съдът в Пезинок осъди бившия войник Мирослав Марчек на 23 години затвор за разстрела на Куцияк и Кушнирова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК