Великобритания очаква наплив на имигранти

Обратното броене преди вдигането на трудовите ограничения за българи и румънци в ЕС започна.

31.12.2013 | 16:01
Великобритания очаква наплив на имигранти

В последния ден от старата година печата на Острова прелива от статии за очаквания наплив от имигранти.
„Продадено! Самолетите и автобусите са пълни - българите и румънците се отправят към Великобритания”, пише британският таблоид Daily Mail.

Почти всички полети от Румъния за Англия за пълни - въпреки че една авиокомпания удвои броя им, за да отговори на търсенето – при еднопосочни билети за по 300 лири. И всички билети за места в автобусите, тръгващи от българската столица София до 9 януари са разграбени, информира още изданието. Проверка на Daily Mail показва, че всички места в двата полета на British Airways от София за Лондон следващата неделя и понеделник също са продадени. Изданието публикува и снимка на плаката, окачен на централната автогара в София, който показва Биг Бен, лондонски автобус и традиционната червена телефонна кабина. Посланието е, че автобусните маршрути водят към нов живот във Великобритания.

“Когато всички ограничения изтекат на 31 декември в полунощ, по-високите заплати и социалните помощи във Великобритания ще привлекат част от милионите румънци и българи, които живеят в Испания и Италия, обяснява от страниците на вестник Times кореспондентът на изданието, като се позовава на предупреждението в доклад на британски институт.

Българските емигранти са обучавани да се възползват от британската социална система, коментира на свой ред Telegraph и допълва “агенциите за подбор на персонал предлагат на българските имигранти съвети как да се възползват от социалната система, когато пристигнат във Великобритания след 1 януари“. “Агенции са били създадени специално да помагат на хората от една от най-бедните държави в Европа да се ориентират във великодушната система за социално осигуряване след като вече бъдат в Обединеното кралство”, пише изданието. Отново на страниците на изданието е цитиран министърът на труда Иън Дънкан Смит, според който британската система за социално подпомагане е застрашена от имигрантите. Коментарът му идва след предупреждението на британски институт, че заплатите и социалното подпомагане в страната ще послужат като магнит за два милиона румънци и българи вече живеещи в Испания и Италия.