Местните власти препоръчаха евакуация на американския град Касълтън

Крайната мярка е наложителна след вчерашния сблъсък на два товарни влака.

31.12.2013 | 12:51
Местните власти препоръчаха евакуация на американския град Касълтън

Местните власти на американския град Касълтън, Северна Дакота препоръчаха пълна евакуация на населението от общо 2 хиляди души след вчерашния сблъсък на два товарни влака. Инцидентът е станал на два километра от града, когато влак, превозващ петрол се сблъсква с друг, превозващ зърно.

„Къщата се тресеше, беше силно“, разказва очевидка пред BBC.

При удара са избухнали пет експлозии и е възникнал пожар. От серията взривове в небето се издигна огромен облак във формата на гъба. Най-малко 10 вагона са изгорели.

Допълнително притеснение за пожарникарите създава разположения в близост завод за производство на спирт.

По предварителни данни в резултат на произшествието никой не е пострадал. Първоначалните доклади от мястото на инцидента не свидетелстват за неизправност на влака. Но случилото се повдига въпроса за безопасността при превозването на суров петрол чрез жп транспорт и стари вагони.

Над две трети от добития нефт в Северна Дакота се доставят именно чрез жп мрежите. Последният голям инцидент с товарен влак, превозващ петролни продукти, стана в Канада в началото на юли тази година. Тогава 13 души загинаха, десетки бяха ранени, а цялото градче Лас Мегантик беше заличено от картата, след като вагоните-цистерни дерайлираха в жилищната зона.