fallback

Макрон с план за икономиката, целящ да върне нивата от 2019 г. през 2022 г.

Проектът е на стойност 100 млрд. евро (118 млрд. долара)

03.09.2020 | 20:51 Автор: Георги Камарашев

Правителството на френския президент Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за стимулиране на икономиката на стойност 100 млрд. евро (118 млрд. долара), с който се надява да я трансформира наред с политическата си съдба по-малко от две години преди изборите, предава Bloomberg.

Планът, наречен "Рестартиране на Франция", включва субсидиране на заплати, данъчни облекчения за компаниите и финансиране на екологични проекти. Той цели да се разграничи от извънредните харчове около коронакризата и да разреши по-дългосрочни проблеми, свързани със слабите инвестиции и създаването на работни места във втората по големина икономика в еврозоната.

Правителствата в Европа планират допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да засяга икономиките. В Германия управляващият блок на канцлера Ангела Меркел подкрепи тази седмица планове, позволяващи извънреден дефицит догодина. Финансите на много страни обаче вече се влошават. В случая на Франция извънредните разходи тласнаха дълговото бреме до около 120% от БВП. Страната ще разчита на европейско финансиране за до 40 млрд. долара от плана за стимулиране на икономиката.

Около 15 млрд. евро ще бъдат вложени в заетост, включително 7,6 млрд. евро по дългосрочно подпомагане на пуснати в принудителен отпуск служители в съчетание с обучение на безработни и бонуси за наемане на млади хора, съобщават официални представители.

Правителството смята, че програмата "Рестартиране на Франция" ще върне брутния вътрешен продукт на нивата от 2019 г. през 2022 г., като в същото време ще има трайни последици, които ще увеличат потенциалния растеж с един процентен пункт до 10 години.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback