Макрон с план за икономиката, целящ да върне нивата от 2019 г. през 2022 г.

Проектът е на стойност 100 млрд. евро (118 млрд. долара)

03.09.2020 | 20:51 Редактор: Георги Камарашев
Макрон с план за икономиката, целящ да върне нивата от 2019 г. през 2022 г.

Правителството на френския президент Еманюел Макрон представи дългоочаквания план за стимулиране на икономиката на стойност 100 млрд. евро (118 млрд. долара), с който се надява да я трансформира наред с политическата си съдба по-малко от две години преди изборите, предава Bloomberg.

Планът, наречен "Рестартиране на Франция", включва субсидиране на заплати, данъчни облекчения за компаниите и финансиране на екологични проекти. Той цели да се разграничи от извънредните харчове около коронакризата и да разреши по-дългосрочни проблеми, свързани със слабите инвестиции и създаването на работни места във втората по големина икономика в еврозоната.

Правителствата в Европа планират допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да засяга икономиките. В Германия управляващият блок на канцлера Ангела Меркел подкрепи тази седмица планове, позволяващи извънреден дефицит догодина. Финансите на много страни обаче вече се влошават. В случая на Франция извънредните разходи тласнаха дълговото бреме до около 120% от БВП. Страната ще разчита на европейско финансиране за до 40 млрд. долара от плана за стимулиране на икономиката.

Около 15 млрд. евро ще бъдат вложени в заетост, включително 7,6 млрд. евро по дългосрочно подпомагане на пуснати в принудителен отпуск служители в съчетание с обучение на безработни и бонуси за наемане на млади хора, съобщават официални представители.

Правителството смята, че програмата "Рестартиране на Франция" ще върне брутния вътрешен продукт на нивата от 2019 г. през 2022 г., като в същото време ще има трайни последици, които ще увеличат потенциалния растеж с един процентен пункт до 10 години.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК